Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Met de ervaringen uit het ontslagrecht sinds de Wet werk en zekerheid (Wwz) is de behoefte gerezen om een betere balans op de arbeidsmarkt te creëren. Zo moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen in vaste dienst te nemen. Het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is daarvan het uitvloeisel.

Wij gaan in op de belangrijkste maatregelen en de gevolgen daarvan.

Cumulatiegrond bij ontslag: de i-grond
Met de WAB wordt ontslag ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde cumulatiegrond. Hoe werkt dat in de praktijk?

Transitievergoeding
Op dit moment geldt nog als vereiste dat de werknemer minimaal twee jaar in dienst moet zijn om in aanmerking te komen voor een transitievergoeding. Dit vereiste komt te vervallen. Ook zijn er wijzigingen ingeval van lange dienstverbanden. Verder is er een compensatieregeling bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid.

Proeftijd
Er komen nieuwe regels. De mogelijkheden worden uitgebreid.
Ketenregeling De mogelijkheid om tijdelijke contracten te sluiten wordt weer verruimd.

Payroll
Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als de werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever, met uitzondering van pensioen waar een eigen regeling voor geldt.

Oproepkrachten
Er komen strengere regels voor de permanente beschikbaarheid van oproepkrachten (nuluren- en min/max-contracten).

WW-premie
Werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen voor werknemers met een tijdelijk contract dan voor werknemers met een vast contract.

Datum

De masterclass vindt plaats op 3 juni 2022 van 10.00 uur tot 14.00 uur in The Lodge aan de Driebergseweg 16C (3708JB) te Zeist.

Zijn er kosten verbonden aan het volgen van deze masterclass?

Ja, wij huren de docenten speciaal in voor deze masterclass. Hij of zij is expert op dit gebied, waardoor de kosten € 350,- excl. btw bedragen per aanmelder. Wilt u meerdere masterclasses volgen? Dan kan het Jaarabonnement interessant zijn voor u.

Inhouse ook mogelijk

Wilt u liever deze masterclass op eigen locatie organiseren voor uw medewerkers? Dat kan. Klik hier.

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd in het volgen van deze masterclass? Meld u aan door in onderstaande velden uw gegevens achter te laten.

Om u aan te melden voor deze masterclass is het belangrijk om akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.